www.dendrologi.dk Martin Reimers Sj�ldne tr�er, buske og bambus


Forside


Narihirabambus

Semiarundinaria


Inden for denne slægt fra Japan findes der flere smukke arter som bliver store under danske forhold.

De kendes let fra den lignende furebambusslægt ved at de ikke har en fure der strækker sig fra knæ til knæ men højst en lille fure der kun rækker et kort stykke op over det enkelte knæ. Desuden har de normalt tre primære grene fra hvert knæ hvor furebambus som regel kun har to.
Stænglerne er som regel grønne med lange mellemstykker.


‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗Semiarundinaria fastuosa (Tempelbambus)
Billeder
Har man en gang set en velvoksen tempelbambus med sine meget stive og lodrette tætgrenede stængler er det sikkert at den også kommer på ønskesedlen. Ikke mindst fordi den ikke behøver meget plads i haven for at blive høj. Den egner sig udmærket som klippet eller uklippet hæk-bambus. Dens grønne stængler bliver smukt violetbrune i fuld sol og skuddene er spiselige med en speciel smag. Den kan gro nær havet og i jord med meget kalk.
Det er den højeste og mest imponerende af arterne i denne slægt. Ikke underligt at den med sin form kaldes for søjlebambus i Tyskland.
Tempelbambus klarer ned til -20°C og forventes at kunne blive 5 meter høj i Danmark.
Det er en af de største bambus i Botanisk Have i København der når op på 4,5 meter i højden med stængler på over 2 cm´s tykkelse og smukke violetbrune stængler i solen (2011).
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland var et ældre eksemplar op til 4,8 meter højt med en diameter på op til 24 mm i 2013 (1,3 m. over jorden).
Viridis (Narihirabambus):
Lige som arten dyrkes narihirabambus i Danmark. Den har de samme gode egenskaber som Tempelbambus men stænglerne er en smule tyndere og har en intens grøn farve som de beholder både i fuld sol og som ældre. Den bliver højere (7 m) og tåler lidt mere frost end arten, ned til -22°C.


Ud over denne art formodes følgende arter også at kunne blive over 4 meter høje i Danmark:


Semiarundinaria fortis


Semiarundinaria kagamiana


Semiarundinaria makinoi
Denne smukke art har brede blade men sætter lange udløbere som ligger dybt i jorden. Det er derfor meget svært at begrænse dens vækst.


Semiarundinaria yashadake
Kimmei: En smuk sort der har gule stængler med lodret grøn stribe.
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland er et ældre eksemplar 4,5 meter højt med en diameter på 9 mm (1,3 m. over jorden) i 2013.
 

Forside: Dendrologi.dk

www.dendrologi.dk       -   Sjældne træer, buske og bambus i Danmark samt skov på Færøerne
Martin Reimers
©2023   -   Tlf.: 53 80 19 58   -   E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk