www.dendrologi.dk Martin Reimers Sj�ldne tr�er, buske og bambus


Forside


Furebambus

Phyllostachys


Kæmperne fra Kina (Japan og Taiwan)

De fleste furebambusarter bliver normalt større end almindelig gul og sort bambus, dvs. mere end 4 meter høje og med stængler som bliver flere centimeter tykke. De største eksemplarer i Danmark ligger nu op mod imponerende 9 meter i højden.
Det er forbavsende at furebambus ikke dyrkes i højere grad her i landet end tilfældet er. De hårde vintre 2009/10, 2010/11 og 2011/12 viste at de fleste arter og sorter overlevede de strenge vintre uden at dø og i en række tilfælde også uden at fryse ned.


Hvilke arter skal jeg vælge til min have?
Bor du under vintermilde forhold og har du hele året læ i haven, så er der frit valg blandt arterne nedenfor. Vælg f.eks. nogle få arter og sorter med mindst en rigtig stor art og i øvrigt med forskellige stængelfarver: F.eks.:
1. en meget stor sort der har gul stængel med grønne striber: Phyllostachys vivax Aureocaulis
2. en mindre art med sort stængel: Phyllostachys nigra
3. en stor sort med rent gul stængel: Phyllostachys aureosulcata Aureocaulis
4. en meget stor art med grøn stængel: Phyllostachys vivax
Bor du frostudsat eller uden læ i haven vil det være en god ide at satse på de mest frosthårdføre som Phyllostachys bissetii eller Phyllostachys nuda.


Vækstkrav & vinterdækning

Generelt gælder det for furebambus at de trives under vintermilde forhold med meget sol og fuld læ hele året. Hvis man  også sørger for at de bliver vandet hyppigt og får masser af næring som f.eks. hønse- eller hestegødning, så sker der ting og sager! Vækstkravene er altafgørende for om man efter 5-10 år har en lille plante der vantrives og fryser ned eller en meterhøj bambus med tykke stammer.
Furebambus udløbere ligger tæt på jordoverfladen hvorfor det kan være fornuftigt at give dem ekstra frostbeskyttelse om vinteren ved f.eks. at lægge et lag visne blade på, der samtidigt virker som næringstilskud.

www.dendrologi.dk  Kæmpebambus Phyllostachys Peter Hansens Have og Planteskole Martin Reimers
Furebambus (Phyllostachys vivax "Aureosulcata") i Peter Hansens Have og Planteskole på Lolland, 2011.


Kendetegn

Furebambus kendes ud over størrelsen på at de normalt har to (sjældent tre) primære grene fra hvert knæ og at de runde stængler har en gennemgående lodret fure der skiftevis sidder på den ene og den anden side af stænglen mellem hvert knæ.


Nyd dem om vinteren
Det bliver efterår, buskene smider bladene og vinden pisker gennem haven ...
Næ da, slet ikke med furebambus i haven. Så er der en grund til at gå havetur om vinteren da bambus er stedsegrønne og smukke også når det er koldt og mørkt. De skaber læ og hygge i haven om vinteren.


Stam op

En meget brugt måde at få furebambus til at se flottere og større ud er at fjerne alle grene på de nederste meter samt at fjerne de tyndeste stængler når planterne bliver større.


De furer, løber og spurter
De fleste furebambus har en stor ulempe eller fordel, alt efter temperament. De laver udløbere. Faktisk kan de danne en hel bambusskov efter en længere årrække. De kan sende nye skud op indtil 4 meter fra bambusgruppen! Det giver let en del arbejde med at hakke nye udløbere af og trække dem op ved mindre man har plads nok eller sætter en rodspærre ned omkring bambusgruppen. Det herlige ved udløberne er at man har aflæggere af en sjælden og flot plante til venner og bekendte.


Tårnhøj - men det tager tid

Fortvivl ikke fordi din nyindkøbte plante ikke i starten bliver højere for hvert år der går. Den skal først samle energi i rodnettet. Som enlænderne siger: År 1: Sleep, år 2: Creep, år 3: Leap. Normalt kan man regne med at planten gennemsnitligt bliver ½ meter højere for hvert år. Er planten ved indkøb 1½ meter høj kan det altså let tage 5 år før den har nået de 4 meter i højden. For de fleste arter gælder det at de først for alvor begynder at se eksotiske ud når de passerer 4 meter i højden.
Årene indtil da er dog på ingen måde spildt. Hvert år er det en fornøjelse at se de nye skud komme frem. Tykkere og tykkere med en imponerende tilvækst. I troperne op til 120 cm på et døgn og i Danmark er en sort bambus (Phyllostachys nigra) vokset 16 cm på et døgn. Nogle arter og sorter laver nye skud i forsommeren, andre først fra midsommer og endelig skyder nogle arter over en lang periode.
Ud over de optimale vækstforhold skal rodnettet have en vis størrelse for at bambusgruppen kan blive rigtig høj - mindst dække et areal på 5 m² og helst op mod 20 m² (4 x 5 m), og det er meget i en parcelhushave! Da selve bambusgruppen fylder mere på grund af sidegrene og buede stængler skal man altså ikke regne med plads til ret mange bambusgrupper i en almindelig parcelhushave når det drejer sig om de store furebambusarter. Vælg hellere en enkelt smuk art der får god plads end flere arter der efter en årrække ikke får lov at udvikle sig optimalt. - Og husk rodspærre hvis ikke der skal kæmpes med udløbere i al fremtid.


Bambusskud - Dem dyrker vi selv (men husk at koge dem)

Når man køber bambusskud til spisebrug kommer de ofte fra furebambus. En række af de arter der kan dyrkes i Danmark smager glimrende.
De nye skud afskæres når de er ca. 5 - 10 cm lange. Man spiser kernen der udtages af skuddet ved at flække det på langs med en kniv og vippe den kamrede kerne ud. Lige over kernedelen sidder de u-udviklede blade hvor den nederste del også kan spises. Skuddene koges mellem 5 og 20 minutter. Arter med bitter smag koges længst.
Mange bambusarter indeholder stoffet taxiphyllin som også findes i taks-træet. Det kan nedbrydes til blåsyre der er giftigt for mennesker. Heldigvis forsvinder taxiphyllin ved kogning. Da der endnu ikke er klarhed over hvilke bambusarter som indeholder mere eller mindre af stoffet, anbefales det altid at koge bambusskud. Som udgangspunkt kan man regne med at bitterhed og giftighed hænger sammen. Jo mere bittert i rå tilstand, des mere giftigt er bambusskuddet råt.
Giftighed og bitterhed har bambus udviklet, som en række andre planter, for at undgå at dyr spiser dem. 

Hvor kan jeg se furebambus i Danmark?

Flere steder kan man se flotte eksemplarer. De største vokser i de sydlige dele af Danmark, hvor Peter Hansens Have og Planteskole på Lolland må nævnes. Her kan man se mange forskellige arter furebambus i fuld udvikling op mod 9 meters højde og samtidig købe flere forskellige arter og sorter.
I Solgårdsparken i Strøby-Egede kan man se furebambus op til 5,7 meter i højden med stængler der er op til 31 mm tykke (2012).
Måske er det længe siden du har været i Zoo i København eller Odense? - i så fald er der en ekstra grund til et besøg. Der er plantet flere arter furebambus begge steder som lige så stille er vokset over 4-meter grænsen.
I Botanisk Have i København er der ca. 7 arter som hovedsageligt er udplantet i 1974. De burde være imponerende store og kraftige efter så mange år i Københavns milde klima, men de er tvært imod små. Den dårlige vækst skyldes hovedsageligt at de har stærkt begrænset plads og vokser i tør jord. De største er Phyllostachys nigra var. Henonis på 4,5 meters højde med stængler der er op til 21 mm. tykke og Phyllostachys viridi-glaucescens på godt 5 meter.


Den lille latinprøve
• Furebambus hører til græsfamilien (Poaceae)
• Stænglerne er opdelt af knæ (nodier) med mellemstykker (internodier)
• Fra hvert knæ skyder der 2 - 3 grene ud
• Hvert mellemstykke har en lodret fure (rende - sulcus)
• De nye stængler er omfattet af stængelskeder der ofte har et reduceret blad i spidsen samt en skedehinde der kan
  have kortere eller længere hår og eventuelt to små ører
• Alle furebambusarter er udløberbambus (leptomorphe bambus, også kaldet rhizombambus) i modsætning til
  klumpbambus (pachymorphe bambus)
• Udløberne (rhizomerne) er lange vandrette skud der under (og nogen gange over) jorden borer sig ud til alle sider.
  De har ofte samme tykkelse som bambusstænglerne så de kan blive til rigtigt tykke "kabler".

Overjordisk bambusskud. Rhizom. Udløber. Phyllostachys vivax Huangwenzhu. Bambus. www.dendrologi.dk. Martin Reimers
Udløber der er dukket op over jorden. Phyllostachys vivax Huangwenzhu.
Gråsten, 2014.





Videre til de mange relativt frosthårdføre arter og sorter

Furebambus kommer fra Østasien og har grønne hule stængler hvis ikke andet er nævnt.
De danske navne er generelt direkte oversættelser af de engelske eller latinske da kun få arter har officielle danske navne.
Nedenfor følger et udvalg af arter og sorter egnet til at dyrke i Danmark (på vindbeskyttet voksested der ikke er alt for frostudsat).



Phyllostachys atrovaginata (Røgelsesbambus)
Billeder
Arten får hurtigt tyk stængel i forhold til højden. Den kan dyrkes under sumpede forhold og den er god til spisebrug.
Navnet røgelsesbambus har den fået fordi den efter sigende dufter af sandeltræ når man i solskin gnider stænglen på et nyt skud!
De nye skud er flot sorte, spydformede og sylespidse.
Arten blev valgt til årets bambus i Tyskland i 2011.
Røgelsesbambus klarer ned til -20°C og forventes at kunne blive 9 meter høj i Danmark.


Phyllostachys aurea (Gylden furebambus)
Billeder
Arten er speciel ved at knæene ofte er skrå og sidder meget tæt nederst på skuddet som hos Phyllostachys heterocycla hvorfor den ofte bruges til bambusstokke i Asien hvor den nederste del udgør håndtaget. De tætte knæ for neden betyder at de nederste sidegrene sidder tæt og at arten derfor er velegnet hvis man ønsker en bambushæk der er tæt til jorden.
Gylden bambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 6 meter høj i Danmark.
Arten er ikke særlig interessant bortset fra de nedre tætte skud og at den under danske forhold har vist flot vækst. På Lolland bliver den meterhøj og får tykke stængler. Ole Bønsdorff plantede et eksemplar hjembragt fra Kina sidst i 1980´erne som sandsynligvis er denne art i sin planteskole ved Lellinge. Det er 5 meter højt med en diameter på 2,5 cm (2018).
Albo-variegata: Hvidstribede blade. Mindre højde end arten.
Flavescens-inversa: Gule furer på stænglen. 
Formosana: Kraftigere vækst end arten.
Holocrysa:
Stænglen skifter farve fra grøn til gul-orange. Den er mere frostfølsom end arten og klarer ikke mere end ca. -15°C.
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland er et ældre eksemplar 3,5 meter højt med en diameter på 11 mm (1,3 m. over jorden) i 2013.
Koi: Gul stængel med grønne furer. Mere frostfølsom end arten. Klarer ned til ca. -15°C.
Takemurai: Har ikke tætsiddende knæ for neden.


Phyllostachys aureosulcata (Gulfuret bambus)
Billeder
Arten er froststærk og kan efter en årrække med mindre stængler pludselig sende store stængler op. Den har grøn stængel med gullige furer. Nogle stængler zig-zagger for neden og arten er god til spisebrug. Arten er desuden karakteristisk ved at stænglerne ofte vokser tæt på hinanden og at de nye stænger det første års tid har en ru overflade.
Gulfuret bambus klarer ned til -20°C og forventes at kunne blive 8 meter høj i Danmark.
I Botanisk Have i København blev denne art i 2011 målt til 3,5 meter i højden med en stængeltykkelse på maksimalt 13 mm på en plante fra 1979.
I Vendsyssel blev et eksemplar i 2010 målt til 4 meter i højden og 16 mm i stængeltykkelse.
Alata: Helt grøn stængel. Dette er den oprindelige art. Den har dog fået et sortsnavn da videnskaben først lærte den at kende efter man havde navngivet udgaven med gule furer.
Aureocaulis: Flot og helt gul stængel med en grønlig ring under knæet. Den nye stængel bliver ofte rosafarvet i solskin. En af de smukkeste furebambus. Forventes at kunne blive 6 meter høj i Danmark.
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland er et ældre eksemplar 4 meter højt med en diameter på 20 mm (1,3 m. over jorden) i 2013. Undersorten Lama Tempel kan blive højere end selve sorten.
Harbin: Grøn stængel med gul fure og med alderen smalle gule striber. Maksimalt 6 meter høj.
Spectabilis: Gul stængel med grøn fure. Den nye stængel bliver ofte rosafarvet i solskin. En meget smuk sort hvor nogle stængler kan være bugtede for neden. Kan blive 6 meter høj i Danmark.
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland er et ældre eksemplar netop 6 meter højt med en diameter på 24 mm (1,3 m. over jorden) i 2013 mens et eksemplar af undersorten "Lama Tempel", der kan blive højere, er 5 meter højt med 22 mm tykke stængler.


Phyllostachys bambusoides (Japansk tømmerbambus)
Billeder
Arten kan ikke anbefales da den er frostfølsom selv om den bl.a. på Lolland udvikler sig til en større bambus og der findes en række meget smukke sorter.
Japansk tømmerbambus klarer kun ned til -15°C og forventes at kunne blive 6 meter høj under meget beskyttede forhold i Danmark.
Et udvalg af sorter:
Castillon:
Lysende gul stængel med grønne furer.
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland er et ældre eksemplar 5,5 meter højt med en diameter på 20 mm (1,3 m. over jorden) i 2013.
Castillon Inversa: Grøn stængel med gule furer.
Holocrysa (Allgold, Sulphurea): Gul stængel der bliver smukt gylden-gul. Valgt til årets bambus i Tyskland i 2011.
Kawadana:
Gyldne striber på stænglen og gyldent stribede blade.
Marliacea: Mange smalle riller på stænglen. Maksimalt 6 meter høj.
Subvariegata: Lys stængel og lysegrønne striber på bladene.
Slender Crookstem: Nogle stængler er bugtede for neden.
White Crookstem: Nogle stængler er bugtede for neden og med alderen bliver de hvid-pudrede.


Phyllostachys bissetii (Glansbladet bambus)
Billeder
God til danske forhold. Den er meget vinterhårdfør, kommer hurtigt i gang efter udplantning og spreder sig rask. En god art for begynderen. Både stængler og blade er mørkegrønne.
Desværre giver arten ikke et særligt eksotisk indtryk. Nok kan den blive relativt høj, men stænglerne er tynde og tætvoksende og arten har en buet vækstform.
Glansbladet bambus klarer ned til hele -25°C og forventes at kunne blive 6 meter høj i Danmark.
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland var en ældre glansbladet bambus op til 5,3 meter høj med en diameter på op til 16 mm i 2013 (1,3 m. over jorden).


Phyllostachys decora (Smuk bambus)
Billeder
Denne art er smuk som navnet lyder, selv om årsagen er svær at definere. Den tårner sig op med sin rette, ja næsten stive vækst. Desuden skifter stænglerne farve når de bliver ældre. Ikke blot fra grøn til en kedelig grå som en række andre arter men til en smuk gul farve.
Arten har usædvanligt brede mørkviolette til blegt grønne stængelblade der kan have lyse striber. Den sætter lange udløbere og kan vokse i kalkholdig jord.
Smuk bambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 7 meter høj i Danmark.


Phyllostachys elegans (Elegant bambus)
Arten har ingen klare fortrin ud over udmærkede skud til spisebrug.
Elegant bambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 8 meter høj i Danmark.


Phyllostachys flexuosa (Zig-Zagbambus)
Billeder
Kan gro både i fed, let og kalkholdig jord. Udmærket til spisebrug. Nogle stængler bugter sig.
Zig-zagbambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 8 meter høj i Danmark.
Kimmei: Grøn stængel med gule furer. Nye blade har hvide spidser.


Phyllostachys heteroclada (Vandbambus)
Kan vokse i våd jord.
Vandbambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 6 meter høj i Danmark.
Purpurata: Violette svøbblade i modsætning til artens grønne svøbblade. Bugtet stængel med store knæ. Max. 6 m.
Solida: Massive stængler. Max. 5 m.


Phyllostachys heterocycla (Skildpaddebambus)
En enestående og berømt bambus hvor knæene buler ud skiftevis til den ene og den anden side for neden på linje med Phyllostachys aurea. Mønstret ligner aftegningerne på et skildpaddeskjold. Ofte producerer den enkelte bestand både normale skud og skildpaddeskud. Ved at fjerne de normale skud gør man "skildpadderne" mere synlige.
Skildpaddebambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 8 meter høj i Danmark.
Pubescens (Mosobambus): En af verdens største bambus der bliver op til 27 meter høj og 18 cm tyk, men naturligvis meget mindre i Danmark. Den dyrkes på millioner af hektar i Kina som verdens vigtigste kommercielle tømmerbambus. Sorten er egnet til spisebrug men udvikler sig langsomt og er svær at dyrke. Den tåler dårligt kalkrig jord.
Pubescens Goldstripe: Stænglen er stribet grøn og gylden og bladene hvidstribede.


Phyllostachys humilis (Mellembambus)
Denne art er "ganske lille", tæt på at være den mindste furebambus. Den er velegnet til hæk og har smukke mørkebrune nye skud.
Mellembambus klarer ned til -18°C og og forventes at kunne blive 5 meter høj i Danmark.


Phyllostachys iridescens (Regnbuebambus)
Billeder
En ganske særlig bambus hvor de nye skud har usædvanligt lange regnbuefarvede stængelblade i toppen. Stænglerne har ofte gullig fure og lyse striber, stængelknæene en hvid vandret ring og ofte er det nederste af stænglerne bugtede. Arten er glimrende til spisebrug.
Regnbuebambus klarer ned til -19°C og forventes at kunne blive hele 10 meter høj i Danmark.
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland er et ældre eksemplar nået op på tårnhøje 8-9 meter med en diameter på 36 mm (1,3 m. over jorden) i 2013.
I Mogens Rasmussens have i Gedser, står moderplanten, der er knap 8 meter høj med en diameter på 38 mm (2018). Den er fra før år 1990.


Phyllostachys Kwangsiensis (Guangxibambus)
Billeder
Når stænglen er ung er den dækket af et tyndt lag pudder der giver den et blågrønt udseende.
Denne art startede med at blomstre over hele verden i 2009 og 2010 og har siden blomstret årligt uden at øge højdevæksten.
Guangxibambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 7 meter høj i Danmark.


Phyllostachys makinoi (Makinoibambus)
Når stænglen er ung er den dækket af et tyndt lag pudder der giver den et blågrønt udseende.
Makinoibambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 5 meter høj i Danmark.


Phyllostachys mannii (Manniibambus)

Arten er ikke særlig interessant bortset fra at stænglen er let at spalte og dermed god til bambusfletning.
Arten kan vokse både på fed og let jord og tåler kalkholdig jord. Den spreder sig med lange udløbere.
Manniibambus klarer ned til -21°C og forventes at kunne blive 7 meter høj i Danmark.
Decora (Smuk bambus): Sorten har sit navn fra de smukke og usædvanligt farvede svøbblade der kan være mørkviolette til bleggrønne med hvide striber.


Phyllostachys meyeri (Meyers bambus)
Arten er rank og stænglerne velegnede til at splitte og flette med.
Meyers bambus klarer ned til -18°C og forventes højst at kunne blive 8 meter høj i Danmark.

Phyllostachys nidularia (Tykknæet bambus)
Som navnet siger har arten tykke knæ, men dens største seværdighed er de meget store ører på stængelskederne der er forlænget til mærkelige "abearme" som griber om stænglerne. Desuden er bambusskuddene meget velsmagende, selv i rå tilstand.
Tykknæet bambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 8 meter høj i Danmark.
Farcta: Stænglen er massiv nederst.
Glabrovagina (Glatskedet bambus): Der er ingen hår på knæet.


Phyllostachys nigra (Olivensort furebambus)
Billeder
Dette er en smuk, anderledes og populær bambus. Når de mørkegrønne stængler er ca. et år gamle skifter de til en meget karakteristisk dyb sort farve. Arten klarer sig med mindre sol end de fleste andre furebambus og den har en smuk hængende vækstform. Man regner med at dette var den første furebambus der kom til Europa (England) i 1827.
Arten er egentlig ikke særlig eksotisk eller imponerende. Stænglerne er relativt tynde og tætvoksende. Men, dens sorte stængler gør den alligevel speciel, så det er en af de arter en bambussamler er nødt til at have i haven.
Olivensort furebambus klarer ned til -17°C og forventes at kunne blive 6 meter høj i Danmark.
Boryana (Slangeskindsbambus): De mørkegrønne stængler er spættede med mørkebrune pletter. Er mere frosthårdfør end arten og forventes at kunne tåle -20°C og blive 8 meter høj i Danmark. Valgt til årets bambus i Tyskland i 2010.
- Og det med god grund. Den er mere eksotisk end selve arten med sin højere vækst og tykkere stængler og, ikke mindst, "slangeskindet" der er spændende og anderledes.
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland er et ca. 30 år gammelt eksemplar op til 8 meter højt med en diameter på op til 26 mm (1,3 m. over jorden) i 2013.
Hale: Er mere frosthårdfør end arten (-20°C)
Henonis: En smuk bambus der bliver større end nigra (maks. 8 meter høj), er mere frosthårdfør (-20°C), har mindre hængende vækst og grønne stængler. Faktisk er dette selve arten og Phyllostachys nigra er en sort, men da nigra blev navngivet først er Phyllostachys nigra var. Henonis degraderet til kun at optræde som en varietet.
I Botanisk Have i København er dette en af de største arter der i 2011 blev målt til 4,5 meter i højden og op til 2,1 cm i stængeltykkelse på en plante fra 1980.
Megurochiku: Denne sort er speciel ved at furen på ældre grønne stængler bliver brun - en usædvanlig kombination af grøn og brun.
Punctata: Stænglen er varieret i farven med brune felter i den grønne grundfarve det første år hvorefter den bliver skinnnende sort som arten.
Shimadake: Som Henonis men med brune eller sorte langsgående striber af forskellig bredde.


Phyllostachys nuda (Stenbambus)
Billeder
Her er en af de allermest vinterhårdføre bambus. Prøv den hvis du bor i Herning, Skrydstrup eller et andet vinterkoldt område. Den har smukke nye skud der er farvet brun-oliven, men de grønne stængler skifter først til en kedeligt gullig farve og derefter til endnu kedeligere grå. Så alt i alt er det en bambus til de udsatte steder men ikke en art der er særlig eksotisk.
Stenbambus klarer ned til -23°C og forventes at kunne blive 5 meter høj i Danmark.
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland er et ældre eksemplar netop 5 meter højt med en diameter på 16 mm (1,3 m. over jorden) i 2013. 
Localis: Det nederste af stænglen er brunspættet.


Phyllostachys parvifolia (Småbladet bambus)
Smuk bambus der hurtigt får tykke skud og har hvide ringe ved hver fure.
Valgt til årets bambus i Tyskland i 2006.
Småbladet bambus klarer ned til -21°C og forventes at kunne blive 8 meter høj i Danmark.


Phyllostachys platyglossa (Platyglossabambus)
Platyglossabambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 7 meter høj i Danmark.


Phyllostachys praecox (Tidlig bambus)
De nye skud kommer tidligt om foråret og betragtes som en delikatesse. Arten har korte mellemstykker.
Tidlig bambus klarer ned til -17°C og forventes at kunne blive 5 meter høj i Danmark.
Den er nærmest lidt kedelig og ser ikke særlig eksotisk ud.
Prevernalis: Mellemstykkerne er tyndest på midten.


Phyllostachys prominens (Prominent bambus)
Smuk bambus med fortykkede knæ.
Den blev valgt som "Årets bambus" i Tyskland 2009.
Prominent bambus klarer ned til -20°C og forventes at kunne blive 8 meter høj i Danmark.


Phyllostachys propinqua (Pekingbambus)
Billeder
Pekingbambus er interessant at dyrke da den får tykke stængler og er relativt frosthårdfør. Stænglerne er grønne og den forventes at kunne klare ned til -20°C.
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland er et ca. 20 år gammelt eksemplar 8 meter højt med en diameter på 38 mm (1,3 m. over jorden) i 2013. En af Danmarks højeste og tykkeste bambus.


Phyllostachys rubromarginata (Rødkantet bambus)
Dette er en smuk art med lange slanke stængler der tåler kalkholdig jord og mere vind end de fleste andre arter.
Rødkantet bambus klarer ned til -21°C og forventes at kunne blive 8 meter høj i Danmark.


Phyllostachys stimulosa (Stimulosabambus)
Stimulosabambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 6 meter høj i Danmark.


Phyllostachys violascens (Stribet bambus)
Her er en usædvanlig og smuk art med stribede stængler i grønne, gule og brune nuancer. Striberne antager forskellig tykkelse og farve fra stængel til stængel og ændres med alderen. Arten sætter lange udløbere.
Valgt til årets bambus i Tyskland i 2012.
Stribet bambus klarer ned til -17°C og forventes at kunne blive 8 meter høj i Danmark.

Phyllostachys viridi-glaucescens (Ornamental bambus)
Billeder
En flot bambus med tykke stængler der ser ikke så lidt eksotisk ud.
Dette er en af de mest almindeligt dyrkede furebambusarter i Europa der får ranke og lodretvoksende stængler. Den er udmærket til spisebrug.
Ornamental bambus klarer ned til -21°C og forventes at kunne blive 8 meter høj i Danmark.
Dette er den største furebambus i Botanisk Have i København der i 2011 blev målt til 4,5 meter i højde og 23 mm i stængeltykkelse på en plante fra 1968.


Phyllostachys viridis (Svineskindsbambus)
Dette er en art der vokser hurtigt til og opnår god højde og tykke stængler. Den er glimrende til spisebrug. Navnet har den fået fordi stænglens overflade minder om svineskind med mange ganske små gruber.
Svineskindsbambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 10 meter høj i Danmark.
Houzeau: Får grøn stængel med gul fure.
Robert Young: Får gul stængel med grønne striber.


Phyllostachys vivax (Glat bambus)
Billeder
"Når enden er god, er alting godt" er et ordsprog der absolut må gælde for furebambus. Her er vi nået til rosinen i pølseenden der samtidigt både er en af de mest imponerende og eksotiske af alle arterne. Den bliver ikke blot højest med 11 meter, men får også de tykkeste stængler på op til 50 mm i diameter under beskyttede vækstforhold. Det er den mest hårdføre af de ellers frostfølsomme "tømmerbambusarter" og den er glimrende til spisebrug. Bor du i et område af Danmark hvor vintrene ikke bliver alt for kolde og kan du give planten læ hele året samt masser af vand og sol, så er det lige præcis denne art du bør vælge.
Glat bambus klarer ned til -20°C og forventes at kunne blive 10 meter høj i Danmark.
I Sverige er den nået op på 7 meters højde.

Aureocaulis: Den smukkeste gulstænglede art af furebambusarterne der oftest har smalle grønne striber på den nedre del af stænglerne. Valgt til årets bambus i Tyskland i 2004. Har du kun plads til en bambus i haven under beskyttede forhold, så kan denne stærkt anbefales.
I Peter Hansens Have og Planteskole på Vestlolland er et ældre eksemplar imponerende 8 meter højt med en diameter på hele 47 mm (1,3 m. over jorden) i 2013. En af Danmarks tykkeste bambus.
Huangwenzhu: Grøn stængel med gul fure. Vokser hurtigere end arten og er i Holland blevet 8 meter høj med de tykkeste stængler på op til imponerende 6 cm i diameter. I Solgårdsparken i Strøby-Egede var den i 2012 5,7 meter høj med stængler på op til 31 mm i diameter.
Huangwenzhu Inversa: En meget smuk sort med gul stængel og grøn fure. Op til 50 mm tyk i Holland.
McClure: Mørkebrune pletter på stængelskeder.


Forside: Dendrologi.dk

www.dendrologi.dk       -   Sjældne træer, buske og bambus i Danmark samt skov på Færøerne
Martin Reimers
©2023   -   Tlf.: 53 80 19 58   -   E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk