www.dendrologi.dk Martin Reimers Sj�ldne tr�er, buske og bambus


Forside

Kejsertræ

Paulownia

Kejsertræ-slægten er en af de mest eksotiske vi kan dyrke i landet. Når et kejsertræ i maj måned før løvspring står dækket af violette blomster i store hestekastanjeagtige blomsterstande er det et syn for guder. Tropisk og fremmedartet.
Træerne vokser vildt i Kina, Laos og Vietnam.

Kejsertræ hører til kejsertræfamilien - Paulowniaceae.




Paulownia tomentosa (Kejsertræ)
Billeder.
Har man plads i haven, vel at mærke et sted med fuld sol og læ, så er kejsertræet det rette at plante. Dog bør man bo i en større by eller i et af de lidt mildere områder i Danmark for at få fuld udbytte af blomstringen. Tålmodighed skal der også til da træet først blomstrer som 8-10 år gammelt.
Et fif er at plante træet op ad stedsegrønne træer, en husgavl eller således at det kan ses oppefra. De violette blomster kan næsten forsvinde når man betragter dem mod himlen.
Blomsterne, der normalt er 5,5 cm lange, har en stærk og skøn duft der minder om martsviolens eller heliotropens. Selv når blomsterne falder af træet bevarer de duften et stykke tid. Det mest imponerende er dog kejsertræets enorme ungdomsblade som kan blive endnu større hvis man skærer et ældre træ tilbage eller styner det årligt. I Danmark kan de nye skud blive 3 meter lange på et enkelt år og bladene helt op til 70 cm brede. Intet andet træ kan i Danmark få så store, hele blade som kejsertræet. På ældre træer er bladene meget mindre, mellem 12 og 27 cm brede.
Naturligvis har træet også nogle ulemper. De dekorative blomsterknopstande dannes i sensommeren året før blomstring og overvintrer på træet til næste år. De bliver let dræbt af hård frost og sen forårsfrost i maj lige før udspring. Desuden knækker de lange hule nye grene let af træet når det stormer og ved kraftigt snelæg.
Lige så flotte bladene er på træet, lige så skæmmende er de når de drysser af om efteråret og lægger sig på græsplænen, terrassen eller havemøblerne som bortfløjne avissider! - De kan ikke fejes væk, men skal rives sammen eller samles op enkeltvis.

USDA zone 6.




Ud over den almindelige art nævnt ovenfor, kan en række andre arter også gro i Danmark. Det gælder bl.a.:


Paulownia elongata
Der har 7 cm lange violette blomster og blade der bliver 8-22 cm brede.
USDA zone 6.


Paulownia fargesii
Med 6 cm lange lyslilla blomster der springer tidligere ud end blomsterne på det almindelige kejsertræ. Bladene bliver kun 12-14 cm brede.
USDA zone 7.


Paulownia fortunei
Har 9,5 cm lange creme-hvide duftende blomster med lilla stænk. Bladene bliver kun 7-12 cm brede. Arten benyttes en del til vedproduktion.
USDA zone 6.


Paulownia kawakamii
Med 4 cm lange klokkeblomstagtige lilla blomster i tætte blomsterstande. Bladene bliver 8-27 cm brede.
USDA zone 6.

 

Forside: Dendrologi.dk

www.dendrologi.dk       -   Sjældne træer, buske og bambus i Danmark samt skov på Færøerne
Martin Reimers
©2023   -   Tlf.: 53 80 19 58   -   E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk