www.dendrologi.dk Martin Reimers Sj�ldne tr�er, buske og bambus


Forside


Andesbambus

Chusquea


Andesbambus er en sydamerikansk bambusslægt der adskiller sig fra Østens bambus ved at næsten alle arter har massive stængler og talrige primære grene fra hvert knæ.
Egentligt burde Andesbambus ikke medtages her da de er frostfølsomme og svære at dyrke. Men, lykkes det, så bliver man belønnet med smukke og anderledes bambus - og det er spændende at have en bambus i haven der ikke kommer fra østen.

Videre til de tre arter der med lune vintre og læ kan lykkes her i landet

De danske navne er generelt direkte oversættelser af de engelske eller latinske da kun få arter har officielle danske navne.Chusquea culeou (Culeoubambus)
Billeder
Denne art er den mindst sjældne af Andesbambusarterne i Danmark. Den er smuk, ofte med flaskerenseragtige oprette skud selv om der er en stor variation indenfor arten. Den er særlig bemærkelsesværdig når den sætter nye violette skud op og når de grønne blade folder sig ud fra brune stængler omsluttet af hvide stængelskeder. Arten trives udmærket under fugtige halvskyggede forhold.
Culeoubambus klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 4 meter høj i Danmark.
I Peter Hansen´s Have og Planteskole på Vestlolland nåede arten op på 2,4 meter inden den frøs eller tørrede ned i starten af 2010´erne.
Cana Prieta: En særlig smuk dværgudgave af arten som forventes kun at blive ca. 2½ meter høj her i landet. Stænglerne er mørkebrune og står i usædvanlig fin kontrast til de hvide stængelskeder og små mørkegrønne blade. Sorten gror udmærket i sur jord, ja endda i ren spaghnum.
Aff. culeou: Vokser højere og hurtigere end arten og kan få grene på over en meters længde. Er muligvis en selvstændig art der også er blevet solgt under navnet Chusquea gigantea.


Chusquea macrostachya (Macrostachyabambus)
Ligner Chusquea culeou meget men har kun en dominerende gren ved hvert knæ og blødere blade. Denne art vokser også udmærket under fugtige forhold i halvskygge.
Den klarer ned til -18°C og forventes at kunne blive 5 meter høj i Danmark.


Chusquea montana (Sydamerikansk bjergbambus)
En smuk lille bambus med fortykkede knæ der som de andre arter kan trives i fugtig halvskygge.
Den klarer ned til -20°C og forventes ikke at blive højere end et par meter i Danmark.


Forside: Dendrologi.dk

www.dendrologi.dk       -   Sjældne træer, buske og bambus i Danmark samt skov på Færøerne
Martin Reimers
©2023   -   Tlf.: 53 80 19 58   -   E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk