www.dendrologi.dk Martin Reimers Sj�ldne tr�er, buske og bambus


Forside: Dendrologi.dk

Vinterbambus

Chimonobambusa

Slægten rummer omkring 40 arter, hvor kun ganske få dyrkes i Danmark. De kendes især på de fortykkede og meget synlige led. Ofte sætter de luftrødder fra de nederste led. Her til lands er det mellemhøje bambus som kun i begrænset omfang er vinterhårdføre. De sætter udløbere og breder sig hurtigt.
Den mest kendte art i Danmark er trompetbambus.


Chimonobambusa tumidissinoda (trompetbambus)
Billeder
Trompetbambus fra Kina kendes på de stærkt fortykkede led som giver den enkelte stængel og hele planten et ganske særligt udseende.
Arten har igennem lange tider været anvendt til paraplyer og stokke. Det siges at Charlie Chaplins stok var en trompetbambus. Arten blev sandsynligvis først introduceret til Europa efter 1980.
Ud over de helt specielle led, så har arten også en usædvanlig smuk vækst med sine tætte, brede og flade bladmasser på de foroverbøjede stængler. For at nyde artens skønhed anbefales det at plante den solitært og eventuelt fjerne sidegrene for neden så de fortykkede led kan ses.
Det er en art som let bliver en af favoritterne i haven dog med det store minus at den spreder sig meget kraftigt i alle retninger. Det kan være en god ide at prøve at styre dens spredning ved en gravet grøft, rodspærre af plast eller mindst 3 meter græsplæne omkring planten. Men, det er ikke sikkert det lykkes ..
Trompetbambus klarer ned til ca. -15°C, så den er temmelig frostfølsom. I Danmark bliver arten op til ca. 4 meter. Den trives bedst i fugtig luft og fugtig, let sur jord med læ i halvskygge.
De nye skud er eftertragtede til spisebrug både rå, tørrede og kogte. Den bruges også som føde til pandaer.
Der er forvirring om plantens tilhørsforhold. Nogle steder benyttes navnet Qiongzhuea tumidissinoda.
Det latinske artsnavn "tumidissinoda" kan oversættes til "fortykkede led".

 

Forside: Dendrologi.dk

www.dendrologi.dk       -   Sjældne træer, buske og bambus i Danmark samt skov på Færøerne
Martin Reimers
©2023   -   Tlf.: 53 80 19 58   -   E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk