www.dendrologi.dk Martin Reimers Sj�ldne tr�er, buske og bambus


Forside: Dendrologi.dk

Silkerosentræ

Albizia julibrissin

Silkerosentræet er et af de smukkeste, mest eksotiske og samtidigt mest oversete træer i Danmark.
Det kan næsten ikke lovprises nok. Med den globale opvarmning er det blevet stadig lettere at dyrke dette smukke og graciøse rigtblomstrende lille træ.

Albizia julibrissin, Silkerosentræ
Rigtblomstrende fritstående silkerosentræ af sorten 'Rosea' i den varme og solrige sommer 2022. I baggrunden et hun-abetræ med moden kogle.
Rinkenæs d. 18.08.2022.


Blomsterne er vidunderlige. Lyserøde, duftende og smukke. De ligner meget de ægte mimosers blomster, som arten er beslægtet med, da begge slægter hører til ærteblomstfamilien.
Træet vokser hurtigt og det kan allerede blomstre efter ca. 5 år.
Efter en varm sommer blomstrer det usædvanligt rigt i sensommeren og et stykke ind i efteråret, hvor der ikke er mange andre træer og buske, som blomstrer.
Blomsterne danser nærmest over den ofte paraplyformede krone.

Bladene er usædvanligt smukke dobbelt fjersnitdelte med masser af småblade. Om natten og i meget varmt og solrigt vejr lukker småbladene sammen mod hinanden, for at nedsætte fordampningen. Selv om træet ikke blomstrer, så er bladene i sig selv en eksotisk seværdighed.
Silkerosentræet springer sent ud om foråret, men bladene bliver til gengæld siddende langt ind i efteråret, før de falder af uden høstfarver.

Silkerosentræ blomst. www.dendrologi.dk
Blomster og blomsterknopper på sorten 'Rosea'.
Rinkenæs d. 20.08.2021.


Silkerosentræet kan blive op mod 10 meter højt. men i Danmark oftest kun 3-5 meter.

Det er en smule frostfølsomt (USDA zone 6b - 7b), men nogle af sorterne er mere hårdføre.

Den størte succes og den rigeste blomstring får man ved at plante træet et sted, hvor der både er varmt og solrigt uden blæst og i en jord med godt dræn. Bedst trives og blomstrer træet op ad en sydvæg som mange andre frostfølsomme eksoter. Dog skal man være opmærksom på, at rødderne ikke skader bygningens fundament.
Efter en varm og solrig sommer som 2022 blomstrer det ekstra rigt. Det tåler i øvrigt både næringsfattig og tør jord.Silkerosentræ, Albizia julibrissin, Arboretum Ellerhoop. Tyskland
Et ældre fotogent pragteksemplar.
Arboretum Ellerhoop nord for Hamborg, Tyskland d. 01.09.2012.


Frugtstandene ligner flade bønner, men normalt når de ikke at udvikle sig i Danmark.

Albizia julibrissin, Silkerosentræ, frugter
Hohenheimer Gärten, Stuttgart, Tyskland.
01.10.2022.

Flere af sorterne er mere vinterhårdføre end selve arten. Særligt velegnede til danske forhold er sorterne 'Rosea', 'E. H. Wilson' og 'Ombrella' (USDA zone 6b).
Meget specielle er sorterne med mørkviolette blade. De er dog mere frostfølsomme end selve arten. Den mest kendte er 'Summer Chocolate', men lidt mere vinterhårdfør er nok sorten Evey's Pride' (USDA zone 7b).

I Albiziaslægten findes der omkring 120 arter, hvor de fleste er for frostfølsomme til danske forhold.
Hvis man vil eksperimentere med andre arter, så prøv f.eks. Albizia kalkora med hvide blomster, der  er relativ hårdfør (USDA zone 7b), men ikke så rigtblomstrende som silkerosentræet.


Forside: Dendrologi.dk

www.dendrologi.dk       -   Sjældne træer, buske og bambus i Danmark samt skov på Færøerne
Martin Reimers
©2023   -   Tlf.: 53 80 19 58   -   E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk